AKTUALITY

09
ÚT
LEDEN 2018


Gramophone vybral Martinů kantáty z Vysočiny jako jedno z alb roku 2017

Prestižního ocenění se dostalo kantátám z Vysočiny Bohuslava Martinů, které natočil Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem u vydavatelství Supraphon. Nahrávku označil celosvětově respektovaný britský časopis Gramophone jako jedno z alb roku 2017 v digitálním speciálu: Recordings Of the Year 2017.

„Tyto čtyři kantáty mají skvělou atmosféru, vycházející z jazyku a kultury, z kterých kantáty čerpají. Všechny jsou nádherně provedené i nahrané,“ vyzdvihuje Gramophone nahrávku. Martinů kantáty, mezi které patří Legenda z dýmu bramborové nati, Otvírání studánek, Romance z pampelišek a Mikeš z hor, byly nahrány na základě stejnojmenného svazku ze Souborného vydání díla Bohuslava Martinů (ed. Vít Zouhar), který vyšel v minulém roce. 

Kromě oceněného alba se do výběru za rok 2017 dostaly i kvintety Antonína Dvořáka v interpretaci Pavel Haas Quartet s violistou Pavlem Niklem a klavíristou Borisem Giltburgem jako hosty. V sekci Nejlepší nahrávky z let 1977–2017 byly oceněny také Dvořákovy kvartety G dur op. 106 a F dur op. 96 „Americký“ v podání Pavel Haas Quartet z roku 2011. 

"Je to zřetelná zpráva, že čeští hudebníci patří ke světové špičce, že i v tak velké konkurenci jsou nepřeslechnutelní. Svět si české hudby váží možná mnohem více, než si tady doma připouštíme," komentuje ocenění šéfproducent klasické hudby vydavatelství Supraphon Matouš Vlčinský.

Odkaz na celé číslo GRAMOPHONE – Recordings Of The Year 2017.