AKTUALITY

15
PO
LEDEN 2018


Martinů ve dvou soutěžních kategoriích Classic Prague Awards 2017

Classic Prague Awards 2017 ocení to nejlepší, co se za uplynulý rok odehrálo v České republice na poli klasické hudby. Mezi nominovanými jsou i klavírista Ivo Kahánek za jeho provedení Inkantací Bohuslava Martinů či Petr Nouzovský s Plzeňskou filharmonií, kteří nedávno nahráli album s Martinů koncerty pro violoncello a orchestr. Vítězové budou vyhlášeni během slavnostního večera, který proběhne 20. ledna 2018 v Obecním domě v Praze.

Ivo Kahánek © Mona Martinů

Ceny Classic Prague Awards 2017 se udělují v soutěžních kategoriích Sólistický výkon, Komorní výkon, Vokální výkon, Orchestrální výkon, Nahrávka roku a Crossover. Nominačními kategoriemi jsou ceny za Celoživotní přínos a Talent roku. „Mezi nominační kategorie spadá také cena za propagaci české hudby v zahraničí, která je určena významným zahraničním osobnostem, které se ve své tvorbě dlouhodobě a systematicky věnují české hudbě. Jméno letošního laureáta ovšem uveřejníme až na slavnostním ceremoniálu Classic Prague Awards 2017,“ říká ředitel soutěže Jiří Besser.  

V kategorii Sólistický výkon je jedním ze tří nominovaných klavírista Ivo Kahánek za provedení Koncertu pro klavír a orchestr č. 4 (Inkantace), H 358 Bohuslava Martinů na Mezinárodním festivalu Monte Carlo 25. března 2017. 

Mezi nejlepší nahrávky roku 2017 se dostal komplet Martinů skladeb pro violoncello a orchestr, které nahráli violoncellista Petr Nouzovský spolu s Plzeňskou filharmonií a dirigentem Tomášem Braunerem u vydavatelství Musikproduktion Dabringhaus und Grimm. Více o tomto albu zde.

Všechny nominované a více informací o cenách můžete najít na stránkách Classic Prague Awards: www.classicpragueawards.cz/vitezove.html