AKTUALITY

08
ČT
BŘEZEN 2018


Křest 5. svazku Souborného vydání díla Bohuslava Martinů

Ředitel Institutu Bohuslava Martinů Aleš Březina spolu s houslistou a skladatelem Pravoslavem Kohoutem pokřtili 6. března v pořadí již pátý svazek ze Souborného vydání díla Bohuslava Martinů. Tento svazek obsahuje edici Smyčcových kvartetů č. 4 – 7, které složil Bohuslav Martinů mezi lety 1937 až 1947. Slavnostní křest proběhl v Muzeu Bedřicha Smetany, kde vystoupilo Stamicovo kvarteto s Martinů Smyčcovým kvartetem č. 7 (Concerto da camera), H 314.

Souborné vydání Bohuslava Martinů poprvé zpřístupňuje tvorbu Martinů v odborně připravených kritických edicích. Od roku 2014 vychází každý rok dva nové svazky, celkem je jich plánováno 106 za půl století. Zatím vyšly následující svazky: Epos o Gilgamešovi, Symfonie č. 4, Komorní hudba pro 6 - 9 nástrojů I, Kantáty z Vysočiny a nyní Smyčcové kvartety II (č. 4 - 7). Projekt Souborného vydání připravuje z pověření Nadace Bohuslava Martinů Institut Bohuslava Martinů společně s nakladatelstvím Bärenreiter.

„Všechny dosud vydané svazky již vstoupily do koncertního života, jsou používány při nahrávacích projektech a vytvářejí nový standard vydávání děl špičkových českých autorů,“ říká o projektu Souborného vydání ředitel Institutu B. Martinů Aleš Březina a spolueditor nového svazku. Svazky s Eposem o Gilgamešovi či s Kantátami z Vysočiny na texty Miloslava Bureše se například staly základem pro oceňované nahrávky vydané Supraphonem. Epos o Gilgamešovi v provedení České filharmonie označilo BBC Radio 3 v minulém roce jako nahrávku týdne a Kantáty z Vysočiny, nahrané Pražským filharmonickým sborem, byly nedávno nominovány na BBC Music Magazine Award v kategorii sborové tvorby.

Kritické edice jsou oceňovány i odbornou muzikologickou veřejností. Hned první svazek Eposu o Gilgamešovi získal nejvýznamnější německou cenu v oblasti hudební filologie „Best Edition“ Německé asociace hudebních vydavatelů. Prestižní časopis NOTES označil Březinovu edici Eposu o Gilgamešovi za „vzorovou“ a první dva svazky ocenil jako velice slibný začátek celého projektu. „Jde o odvážný počin, ovšem ve znamení těch nejlepších možných předpokladů. (...) Základní kámen byl položen a leží velice pevně,“ píše v recenzi na první svazky odborný muzikologický časopis Musikforschung.

Z důvodu nemoci v Kvartetu Martinů na křtu vystoupilo Stamicovo kvarteto, které získalo za nahrávku kompletu smyčcových kvartetů Bohuslava Martinů cenu Grand Prix du Disque de l'Academie Charles Cros Paris. Členové Stamicova kvarteta Jindřich Pazdera (1. housle), Josef Kekula (2. housle), Jan Pěruška (viola) a Petr Hejný (violoncello) provedli Smyčcový kvartet č. 7 (Concerto da camera), H 314.

Všechny fotky ze křtu najdete na Facebookovém profilu Bohuslava Martinů.