AKTUALITY

28
ST
BŘEZEN 2018


Dvě Martinů symfonie v Rudolfinu

Česká filharmonie uvede ve dnech 28. – 30. března díla dvou evropských skladatelů, které donutila druhá světová válka k emigraci do Spojených států. Pod vedením Jakuba Hrůši zazní v pražském Rudolfinu Symfonie č. 3, H 299 a Symfonické fantazie (Symfonie č. 6), H 343 Bohuslava Martinů a program doplní Koncert pro klavír op. 42 Arnolda Schönberga, ve kterém se představí japonská klavíristka Mitsuko Uchida. 

Symfonie č. 3 je poslední symfonií, kterou Bohuslav Martinů skládal v době druhé světové války. „Třetí symfonie je má pýcha,“ uvedl Martinů v interview pro New York Times. „Myslím, že Třetí je mou skutečnou první symfonií. Jediná nebyla objednána – psal jsem ji od srdce jako dar Bostonskému symfonickému orchestru.“ Ten ji také v roce 1945 premiéroval pod vedením Sergeje Kusevického. 

Stejný orchestr poprvé uvedl také jeho Symfonii č. 6 o 10 let později v době, kdy orchestr slavil 75. výročí svého vzniku. Bostonský symfonický orchestr vedl Martinů přítel Charles Munch, kterému jsou také Symfonické fantazie věnované. „Jednou z mých malých fantazií je, že jsem použil několikataktový citát z jiné své skladby, z opery Julietta, který se sem podle mého názoru dokonale hodí,“ přiznal Bohuslav Martinů v programu premiéry. „Domnívaje se, že tuto svou operu už nikdy neuslyším, chtěl jsem znovu slyšet alespoň těchto několik tónů, které jsem napsal zpaměti.“

Provedení symfonií Českou filharmonií je součástí nahrávání symfonického díla Martinů pro Supraphon a zároveň projektu České filharmonie, České televize a německého Unitelu, který má za cíl vytvořit audiovizuální komplet jeho symfonií. 

Více informací:

28. března 2018, 19:30
29. března 2018, 19:30
30. března 2018, 19:30