AKTUALITY

09
PO
DUBEN 2018


Bohuslav Martinů v nadcházející sezoně České filharmonie

Česká filharmonie uvedla na tiskové konferenci kompletní program pro svou 123. sezonu. V roce 2019 si připomene výročí 60 let od úmrtí Bohuslava Martinů, jehož jméno se na programech koncertů bude pravidelně objevovat. V pražském Rudolfinu budou znít Martinů skladby pod vedením dirigentů, jako jsou Jakub Hrůša, David Robertson, Semjon Byčkov či Jiří Rožeň. V jeho dílech pro sólové hráče a orchestr se představí houslista Frank Peter Zimmermann nebo hobojistka Jana Brožková.

Frank Peter Zimmermann © Harald Hoffmann / Haenssler Classic

Na začátku sezony vystoupí nový projekt České filharmonie -  Komorní orchestr České filharmonie pod vedením mladého dirigenta Jiřího Rožně a sólistkou Janou Brožkovou v Koncertu pro hoboj a malý orchestr, H 353. O pár dní později zazní hudba Bohuslava Martinů na koncertu ke 100. výročí České republiky. Nový šéfdirigent Semjon Byčkov uvede s Českou filharmonií, klavíristou Ivo Kahánkem a tympánistou Michaelem Kroutilem Koncert pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány, H 271.

V prosinci se k České filharmonii vrátí houslista Frank Peter Zimmermann, který s ní provede Koncert pro housle a orchestr č. 1, H 232. První koncert ze tří plánovaných bude zároveň závěrečným koncertem festivalu Dny Bohuslava Martinů 2018. Orchestr povede Jakub Hrůša, který se od nové sezony stává novým hlavním hostujícím dirigentem.

Jakub Hrůša © Zbyněk Maderyc

Jakub Hrůša také uvede Symfonii č. 5, H 310, kterou zároveň dokončí koprodukční projekt České filharmonie, České televize a německého Unitelu, který má za cíl vytvořit audiovizuální nahrávky všech symfonií Martinů. Americký dirigent David Robertson, který ještě v této sezoně uvede s Českou filharmonií Symfonii č. 4, H 305 na Pražském jaru, nastuduje v březnu 2019 s pražským orchestrem další orchestrální skladbu Martinů, kterou je Sinfonietta La Jolla pro klavír a komorní orchestr, H 328.

Více informací a vstupenky najdete na stránkách České filharmonie zde.