AKTUALITY

27
DUBEN 2018


Laterna magika oslaví šedesátiny Otvíráním studánek

Národní divadlo o víkendu oslaví 60 let od vzniku prvního multimediálního divadla na světě  - Laterny magiky. Jubileum připomene především slavnostní představení kantáty Otvírání studánek Bohuslava Martinů, kterou už v roce 1960 připravil zakladatel Laterny magiky a režisér Alfréd Radok společně s choreografkou Zorou Šemberovou.

Laterna magika vznikla jako Československý projekt na Expo 58 v Bruselu, jehož vytvořením byli pověření Alfréd Radok se svým bratrem Emilem a scénografem Josefem Svobodou. I díky Laterně magice získal Československý pavilon nejvyšší počet bodů a ocenění Zlatá hvězda. V roce 1960 se tehdy už umělecký šéf Laterny Radok rozhodl odstoupit kvůli sporům o uvedení Martinů Otvírání studánek, které mu zakázal ministr kultury Václav Kopecký. Na první oficiální uvedení si musely Studánky šest let počkat.

V roce 2003 proběhla v režii České televize a Nadace Bohuslava Martinů rekonstrukce původní verze z roku 1960 ve spolupráci s choreografkou Zorou Šemberovou. Tato zrekonstruovaná verze byla zatím uvedena jen dvakrát, potřetí se tak stane v sobotu 28. dubna od 20:00 na Nové scéně Národního divadla v Praze.

Více informací a rozhovor s vedoucím uměleckého souboru Laterny magiky Pavlem Knollem najdete zde.