AKTUALITY

01
ČERVEN 2018


Vypůjčil jsem si Martinů hudbu. David Robertson povede Českou filharmonii v Symfonii č. 4 na Pražském jaru

V pátek 1. června vystoupí na Pražském jaru Česká filharmonie pod vedením amerického dirigenta Davida Robertsona. Hudební ředitel St. Louis Symphony Orchestra a šéfdirigent Sydney Symphony Orchestra uvede v Obecním domě Bartókův Modrovousův hrad a slavnou Symfonii č. 4, H 305 Bohuslava Martinů. „Čtvrtou symfonii Bohuslava Martinů budu dirigovat vůbec poprvé, o to více mě těší, že to bude právě na Pražském jaru!“ říká David Robertson.

David Robertson © St. Louis Symphony Orchestra

„V programu spojujeme mistrovská díla z dvou mých oblíbených hudebních „zemí“ – české a maďarské,“ říká pro Pražské jaro americký dirigent. „Hudbu Bohuslava Martinů jsem hltal ještě jako student v Londýně v 70. letech, kde celá řada partitur vyšla u nakladatelství Boosey and Hawkes a BBC velkou péči věnovala dílům, která byla v koncertních sálech opomíjena. Červenám se, když přiznám, že jako devatenáctiletý, v mém raném skladatelském období, jsem si vypůjčil začátek jedné z jeho symfonií do svého vlastního díla. Ale vždy jsem si říkal, že imitace je nejlepším vyjádřením obdivu.“

Svoji Čtvrtou symfonii skládal Bohuslav Martinů v době, kdy celý svět s nadějí očekával konec války a Martinů i možný návrat do Československa, proto je také plná radosti a očekávání. Martinů skladba zazní na Pražském jaru ve verzi podle kritického vydání. Svazek se Symfonií č. 4 (ed Sharon Andrea Choa) vyšel jako jeden z prvních z projektu Souborného vydání a byl oceněn například pochvalnými recenzemi v prestižních časopisech NOTES a Musikforschung.

David Robertson nevystoupí s Českou filharmonií naposledy. Už v březnu 2019 uvede v Rudolfinu program se skladbami Igora Stravinského, Sergeje Prokofjeva, Josepha Haydna a Bohuslava Martinů, od kterého zazní Sinfonietta La Jolla pro klavír a komorní orchestr, H 328.

Více informací o dnešním koncertu najdete zde.