AKTUALITY

04
PO
ČERVEN 2018


Rok po smrti Jiřího Bělohlávka vydává Supraphon komplet s jeho stěžejními nahrávkami

Supraphon vydal mohutnou kolekci nahrávek Jiřího Bělohlávka, které vznikly mezi lety 1971 a 2016. Jedná se o soubor neznámých, ale i stěžejních nahrávek, na kterých se podílely Brněnská filharmonie, Česká filharmonie, PKF - Prague Philharmonia nebo Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. „Tento výběr z odkazu Jiřího Bělohlávka vznikal necelý rok po jeho odchodu na věčnost a je především vzpomínkou na výjimečného hudebníka a člověka,“ uvádí producent Supraphonu Matouš Vlčinský.

„Takový typ svorníku, jakým byl svého času Martinů, který obsáhl a integroval ve svém díle mnoho tendencí světového vývoje hudby, takovou výraznou a nespornou figuru zatím nevidím, anebo jsem ji pro sebe ještě neobjevil.“ Jiří Bělohlávek

Jiří Bělohlávek (1946 – 2017) působil jako šéfdirigent České filharmonie, BBC Symphony Orchestra a spolupracoval s orchestry, jako jsou Berlínská filharmonie, New York Philharmonic, Royal Concertgebouw, MET nebo Glyndebourne. Byl nositelem Řádu Britského impéria, čestného doktorátu Akademie múzických umění v Praze a v roce 2006 získal medaili Nadace Bohuslava Martinů. Zasloužil se o propagaci hudby Bohuslava Martinů, kterou často uváděl doma i v zahraničí. Na novém kompletu 8 CD od SUpraphonu vychází i následující skladby od Martinů:

Předehra pro orchestr /Ouvertura/, H 345
Rapsodie pro velký orchestr (Allegro symphonique), H 171
Paraboly pro velký orchestr, H 367
Rytiny, H 369
Tre ricercari, H 267

Objednat CD si můžete zde.