AKTUALITY

25
PO
ČERVEN 2018


Zemřel dirigent Gennadij Rožděstvenskij, který v Rusku propagoval Martinů

Jeden z nejvýznamnějších světových dirigentů Gennadij Rožděstvenskij zemřel v sobotu 16. června. Rožděstvenskij, který také působil jako skladatel a klavírní virtuóz, byl jedním ze zakládajících členů Společnosti Bohuslava Martinů, International Martinů Circle a za svou celoživotní propagaci díla Martinů získal v roce 2003 medaili Nadace Bohuslava Martinů.

Gennadij Rožděstvenskij obdržel medaili Nadace Bohuslava Martinů od Ivana Štrause. Na snímku je rovněž se svou ženou V. Postnikovou.

Gennadij Nikolajevič Rožděstvenskij se narodil 4. května 1931 v Moskvě do hudební rodiny. Na Moskevské konzervatoři studoval dirigování u svého otce a klavír u Lva Oborina. V průběhu své bohaté kariéry působil jako hlavní dirigent Symfonického orchestru BBC, Vídeňského symfonického orchestru, Královské filharmonie ve Stockholmu, nebo jako šéfdirigent Velkého divadla v Moskvě. V Sovětském svazu popularizoval díla zahraničních skladatelů, například Paula Hindemitha, Carla Orffa nebo Bohuslava Martinů. 

"V roce 1956 jsem absolvoval půlroční studijní pobyt v Praze. Tehdy jsem navštěvoval Ančerlovy zkoušky. Na nich jsem mimo jiné poprvé uslyšel Čtvrtou symfonii Bohuslava Martinů. První jeho partitura, která se mi dostala do ruky, byl Památník Lidicím. Tyto dvě skladby mě přivedly k Martinů. V Moskvě jsem později uvedl cyklus všech [jeho] symfonií.“

Při svých pobytech v Praze uváděl Gennadij Rožděstvenskij díla Leoše Janáčka, Hectora Berlioze, Bohuslava Martinů nebo Dmitrije Šostakoviče. V roce 1962 poprvé dirigoval na festivalu Pražské jaro, kde v letech 1974 a 2007 vystoupil na závěrečných koncertech.

Čest jeho památce!