AKTUALITY

20
ČT
ZÁŘÍ 2018


Na benefičním koncertě pro Institut Bohuslava Martinů vystoupí cembalista Mahan Esfahani

Na podporu své vědecké činnosti pořádá Institut Bohuslava Martinů 19. listopadu v pořadí již čtvrtý benefiční koncert, který se, stejně jako v minulých letech, uskuteční v prostorách Kaiserštejnského paláce na Malostranském náměstí. Pozvánku k podpoře instituce, která se stará o odkaz Bohuslava Martinů, přijal hvězdný cembalista Mahan Esfahani. Tento mladý íránský interpret a poslední žák profesorky Zuzany Růžičkové provede výběr z děl Martinů, Bacha a Kalabise.

Na 4. benefičním koncertě zazní Sonáta pro cembalo, kterou Martinů zkomponoval v roce 1958 ve Švýcarsku u svého přítele Paula Sachera. Kromě Bachovy Partity č. 2 provede Esfahani také Akvarely pro cembalo skladatele Viktora Kalabise, který byl manželem Zuzany Růžičkové, dlouholetým předsedou správní rady Nadace Bohuslava Martinů a v roce 1995 stál u samotného vzniku Institutu Bohuslava Martinů.

Benefiční koncert má za cíl podpořit vědeckou činnost Institutu BM, který se zabývá vědeckým zkoumání a zpřístupnění skladatelovy tvorby. Jako jeho hlavní a nejnákladnější projekt je příprava Souborného vydání díla Bohuslava Martinů, které vychází od roku 2015 z pověření Nadace Bohuslava Martinů v předním světovém nakladatelství Bärenreiter. Tento stěžejní projekt Institutu má již 6 vydaných svazků, první z nich byl oceněn na frankfurtském hudebním veletrhu cenou svazu německých hudebních nakladatelství Best Edition 2016 a dočkal se skvělých recenzí v předních odborných časopisech doma i v zahraničí (časopis NOTES ho označil za ukázkový příklad svého druhu - „a model of its kind“).

„Všechny dosud vydané svazky již vstoupily do koncertního života, jsou používány při nahrávacích projektech a vytvářejí nový standard vydávání děl špičkových českých autorů,“ říká o projektu ředitel Institutu Bohuslava Martinů Aleš Březina. „Tak rozsáhlý projekt, plánovaný při počtu dvou svazků ročně na dobu více než 50 let, je samozřejmě finančně velice náročný a nemůže spočívat pouze na bedrech Nadace Bohuslava Martinů a v menší míře grantů GAČR a Státního fondu kultury, nýbrž potřebuje též podporu osvícených mecenášů.“ Nadcházející koncert zatím nejštědřeji podporují finanční skupina RSJ a akademická malířka Helena Konstantinová, která spolu se svou rodinou sponzorsky poskytla reprezentativní prostory Kaiserštejnského paláce.

O více informací a vstupenky pište na martinu@martinu.cz.