AKTUALITY

11
ČT
ŘÍJEN 2018


Violista prof. Lubomír Malý oceněn Medailí Bohuslava Martinů

Medailí Nadace Bohuslava Martinů byl oceněn nestor violy prof. Lubomír Malý, který před nedávnem oslavil 80. narozeniny. Stalo se tak v rámci tiskové konference k festivalu Dny Bohuslava Martinů 2018. Medaile Bohuslava Martinů je předávána významným osobnostem, které se zasloužily o šíření hudby a odkazu Martinů doma i v zahraničí. Mezi oceněnými je například Rudolf Firkušný, Zuzana Růžičková, Jiří Bělohlávek nebo Charles Mackerras.

Lubomír Malý © Vilém Žák

Prof. Lubomír Malý se narodil 6. března 1938 v Praze. Studoval na Pražské konzervatoři, poté pokračoval na Akademii múzických umění.  Je vítězem mezinárodní soutěže v Helsinkách z roku 1962. Působil jako sóloviolista Symfonického orchestru Československého rozhlasu, sólista Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK a dlouhá léta byl také členem Kvarteta města Prahy. Od roku 1978 vyučuje na pražské HAMU, kde získal titul profesora. Má za sebou několik stovek provedení Martinů skladeb, především pak Sonáty pro violu a klavír.

V tomto roce bude Medaile Nadace Bohuslava Martinů udělena i dirigentovi Petru Vronskému v rámci slavnostního večera 14. prosince v Sálu Martinů.