AKTUALITY

16
ÚT
ŘÍJEN 2018


Bohuslav Pavlas oslavil své 70. narozeniny

V neděli 14. října oslavil své 70. narozeniny violoncellista a člen správní rady Nadace Bohuslava Martinů Bohuslav Pavlas. Vystupoval na více než 1200 koncertech ve 24 zemích celého světa s umělci, jako jsou například Jiří Bělohlávek, Josef Suk nebo Charles Mackerras.

Bohuslav Pavlas (* 14. 10. 1948, Český Těšín) začal hrát v pěti letech na klavír, ke kterému v 11 letech přibylo violoncello. Během studií na konzervatoři získal 1. cenu v mezinárodní soutěži festivalu Beethovenův Hradec. Po absolvování AMU ve třídě prof. Saši Večtomova se účastnil mistrovských kurzů v italské Sieně u prof. André Navarry. V roce 1985 ukončil uměleckou aspiranturu na AMU. Po svém absolventském koncertu dostal příležitost vystoupit na festivalu Pražské jaro a poté následovala bohatá sólistická činnost. Vystupoval na více než 1200 koncertech ve 24 zemích celého světa (Vídeň, Berlín, Budapešť, Madrid, Brusel, Tokio, Athény, Singapur, Caracas, Havana, Mexico, Venezuela, Kolumbie a další). Vystupoval s takovými umělci, jako např. Jiří Bělohlávek, Zdeněk Košler, Vladimír Válek, Petr Altrichter, Libor Pešek, Josef Suk, Charles Mackerras, Charles Spencer a další.

Ve velké míře se také věnoval interpretaci děl pro violoncello od Bohuslava Martinů,například jeho nahrávka Concertina pro violoncello, dechy, klavír a bicí, H 143, s Prague Chamber Orchestra pod taktovkou Charlese Mackerrase vyšla u labelu Music Vars v roce 1998. Do jeho repertoáru patřil také Koncert pro violoncello a orchestr č. 1, který provedl s Vladimírem Válkem a Symfonický orchestrem Čs. rozhlasu.

Po setkání s legendární Zdenkou Podhajskou se začal věnovat nadační a
organizační činnosti. V jeho domě sídlily delší dobu neziskové organizace,
jako Nadace Bohuslava Martinů, Institut Bohuslava Martinů a Nadační fond
Zdenky Podhajské.

Od roku 2016 je Bohuslav Pavlas členem správní rady Nadace Bohuslava
Martinů.

Přejeme vše nejlepší!