AKTUALITY

21
ST
LISTOPAD 2018


Na letošní Soutěži Nadace Bohuslava Martinů se představí mladí umělci v kategoriích housle a komorní soubory

V rámci interpretační Soutěže Nadace Bohuslava Martinů 2018 proběhne 25. listopadu od 19:30 v Sále Martinů na pražské HAMU koncert laureátů. V soutěži v tomto roce soutěží nadaní posluchači českých a slovenských hudebních univerzit v oborech housle a komorní soubory s klavírem. Soutěž Bohuslava Martinů pomáhá od roku 1996 nadaným studentům vstoupit do koncertního života, mezi úspěšné laureáty minulých ročníků patří například umělci Roman Patočka, Václav Petr, Tomáš Jamník, Olga Šroubková nebo Anna Paulová.

Vítěz z roku 2000 Roman Patočka

„Soutěž Nadace Bohuslava Martinů pravidelně představuje vynikající mladé umělce s programovou akcentací na dílo Bohuslava Martinů. Každoročně se naše hudbymilovná veřejnost setkává s osobnostmi, které svoji kariéru zahajují v rámci této soutěže a záhy se stávají významnými osobnostmi našeho koncertního života,“ říká hlavní garant soutěže a ředitel Nadace Bohuslava Martinů prof. Jiří Hlaváč.  

Garanty jednotlivých kategorií jsou tradičně zkušení a významní interpreti. V kategorii housle je to houslový virtuos a profesor Akademie múzických umění v Praze prof. Ivan Štraus, v kategorii komorních souborů s klavírem je uměleckým garantem jeden z nejuznávanějších českých klavírních interpretů prof. Ivan Klánský.

Vítězka z roku 2016 Anna Paulová Foto Christian Ruvolo

Letošní ročník soutěže se uskuteční v rámci festivalu Dny Bohuslava Martinů, který do 19. prosince nabídne například koncerty Kühnova dětského sboru, České filharmonie, Ivo Kahánka nebo vítězek předešlých ročníků Soutěže Nadace Bohuslava Martinů sopranistky Zdislavy Bočkové a klarinetistky Anny Paulové.

Celý program festivalu je dostupný zde.