AKTUALITY

06
ST
BŘEZEN 2019


Album s operou Čím lidé žijí a Symfonií č. 1 získalo Cenu Anděl

České hudební Ceny Anděl vyhlásily v tomto roce novou kategorii s názvem "Klasika", ve které soutěží nejlepší klasická alba minulého roku. Na včerejším udílení cen získala toto ocenění nahrávka pastorální opery Čím lidé žijí a Symfonie č. 1 Bohuslava Martinů. Supraphonské album, na kterém se podílela Česká filharmonie, Martinů Voices, sbormistr Lukáš Vasilek, sólisté Ivan Kusnjer, Petr Svoboda, Jan Martiník, Lucie Silkenová, Ester Pavlů, Jaroslav Březina, Lukáš Mareček a Josef Špaček jako vypravěč, bylo posledním martinůovským albem dirigenta Jiřího Bělohlávka.  

Foto: Lucie Silkenová

Na 28. výročních cenách České hudební akademie v pražském Foru Karlín převzali ocenění koncertní mistr České filharmonie Jiří Vodička a sopranistka Lucie Silkenová. „Za Českou filharmonii bych chtěl bych poděkovat za tuto krásnou sošku, kterou jsme vždy vídali v televizi. Teď klasická hudba zavítala i sem a jsme za to strašně šťastní. Kromě mých kolegů, hudebníků, celého managementu a celého týmu, který nám k tomuto úspěchu pomohl, bych chtěl velký dík a tohoto Anděla poslat nahoru, našemu bývalému šéfdirigentovi Jiřímu Bělohlávkovi,“ poděkoval za udělení ceny houslista Jiří Vodička.

Nahrávka, kterou vydal Supraphon loni na podzim, a na které se finančně podílela i Nadace Bohuslava Martinů, získala v minulých měsících řadu dalších významných ocenění v České republice i zahraničí, jako například Tip časopisu Harmonie, Nahrávka týdne webu Presto Classical, Diapason Découverte udělované unikátním objevům a Album měsíce března prestižního časopisu Opera.