AKTUALITY

29
BŘEZEN 2019


Martinů Písně získaly Diapason d'Or

Nahrávky od Supraphonu s hudbou Martinů mají v poslední době na tuzemské scéně i v zahraničí mimořádné úspěchy. Tento měsíc není výjimkou, Písně Bohuslava Martinů, které natočili sopranistka Martina Janková, barytonista Tomáš Král a klavírista Ivo Kahánek, získaly skvělou recenzi od hudebního časopisu Diapason a zároveň nejvyšší ocenění - Diapason d’Or. 

Foto: Supraphon

Lidové písně vždy patřily mezi jeden z hlavních pramenů Martinů inspirace. Album z února tohoto roku obsahuje sbírky písní, ve kterých Martinů zhudebnil lidové texty ze Sušilovy sbírky moravských lidových písní a Martinů vlastní posbírané písně: Písničky na jednu stránku, H 294, Písničky na dvě stránky, H 302, Nové slovenské písně, H 126 a Nový špalíček, H 288.

Tito tři umělci dosahují zázraků v každé jednotlivé písni, které tvoří tuto příjemnou sbírku: božský hlas Martiny Jankové se zdá být oslnivější než jindy, Tomáš Král s obdobným umem zdolává synkopy a důrazy a klavírista Ivo Kahánek, který tu působí jako katalyzátor, je v doprovodu neúnavně vynalézavý. (…) Byl to dobrý nápad, aby bylo v albu obsaženo několik písní z období války, společně s některými, které byly jedny z posledních. V těchto písních vzpomíná Martinů na svou rodnou zemi a Poličku s intenzivní nostalgií, jemně zosobněnou sopránem. Ještě lepší nápad byl umožnit dvěma zpěvákům “konverzovat” u písní, u kterých je to možné. (…) Aby nás učinili naprosto šťastnými, umělci museli dát stejný důraz na texty i noty - a někdy i více na slova. Dělají tak s neustálou citlivostí a velkým porozuměním,” píše Nicolas Derny v recenzi Diapasonu.

Více o tomto albu si můžete přečíst zde.