AKTUALITY

03
ST
DUBEN 2019


Leon Botstein v New Yorku 'oprášil' Juliette

Americkou premiéru si v pátek 22. března odbyla česká verze vrcholné opery Bohuslava Martinů Juliette. Koncertu ve slavné Carnegie Hall, na kterém účinkovali American Symphony Orchestra, Leon Botstein, Aaron Blake, Sara Jakubiak, David Cangelosi, Alfred Walker a další sólisté, si na svých stránkách všimli například deník New York Times a web Opera Wire.

© Matt Dine / American Symphony Orchestra

'Leon Botstein Dusts Off a Surreal 1930s Opera'
by 
Anthony Tommasini / The New York Times

“Leon Botstein, dirigent a neúnavný zastánce přehlížených děl, pokládá Juliette za mistrovské operní dílo, které si zaslouží své místo ve světovém repertoáru. To potvrdil v pátek v Carnegie Hall, kde vedl American Symphony Orchestra a špičkové sólisty ve zvučném koncertním provedení,” napsal o americké preméře díla Anthony Tommasini z New York Times, “doufám, že tito oddaní zpěváci budou mít šanci zopakovat svoje role znovu. Botstein se zasloužil o zaměření pozornosti na tuto cennou a originální operu.” 

'A Powerful U.S. Premiere Of A Rare Czech Opera' 
Jennifer Pyron / Opera Wire

"American Symphony Orchestra, dirigovaný Leonem Botsteinem, zakončil svojí sezónu 2018-19 v Carnegie Hall očekávanou českou verzí jedinečné opery Bohuslava Martinů "Julietta". Titulní role zpívaná americkou sopranistkou Sarou Jakubiak a Michel, kterého ztvárnil umělec Metropolitní opery Aaron Blake, předznamenali úspěch obrození této opery již od počátku."

© Matt Dine / American Symphony Orchestra

K provedení se na svém Facebooku nadšeně vyjádřil i představitel Michela, tenorista a zpěvák Metropolitní opery Aaron Blake: “Trvalo mi celý den, než jsem dokázal zpracoval událost, která se odehrála v pátek. Hudba a celá ta neuvěřitelná zkušenost se stále točí v mé v hlavě. American Symphony Orchestra představil americkou premiéru „Snáře“ v českém jazyce v Carnegie Hall s opravdu pozoruhodnou skupinou kolegů (…) Maestro Botstein nás neohroženě vedl celou cestou včetně našeho dvojitého pracovního dne v pátek a orchestr pod ním hrál tuto skladbu naprosto úžasně. (…) Byla to naše kolektivní energie spolu s Bohem, kteří nás vedli touto větší než životní zkušeností a nakonec k našemu pátečnímu úspěchu.“

© Matt Dine / American Symphony Orchestra

O Juliette nebudou v této a nadcházejících sezónách ochuzeni ani čeští diváci. Již 11. dubna bude mít v Ostravě premiéru inscenace autorského dua SKUTR v Národním divadle Moravskoslezském, 14. června v Janáčkově divadle v Brně zase dvojpředstavení Lidský hlas / Tři fragmenty z Juliette v režii Davida Radoka a na 15. a 18. prosince tohoto roku zařadilo na program Národní divadlo v Praze další dvě představení Juliette režisérky Zuzany Gilhuus.