AKTUALITY

10
ST
DUBEN 2019


Juliette bude mít poprvé v historii premiéru v Ostravě

Přesně v duchu dramaturgie sté sezóny NDM se nese další z operních premiér. Progresivní režisérské duo SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský) připravilo se souborem opery NDM a hostujícími špičkovými sólisty surrealistické dílo Bohuslava Martinů Juliette aneb Snář, H 253.  Premiéra opery se odehraje v Divadle Antonína Dvořáka ve čtvrtek 11. dubna od 18:30 hodin, druhá premiéra pak v sobotu 13. dubna ve stejném čase tamtéž. NDM vůbec prvním uvedením této opery ve své historii uctí letošní kulaté výročí úmrtí skladatele a výročí jeho narození v roce 2020.

Luciano Mastro (Michel) a Petr Levíček (Úředník) Foto: Martin Popelář

Bohuslav Martinů dopsal operu pro pražské Národní divadlo v roce 1937, premiéru měla v roce 1938. Hudebního nastudování se tehdy ujal legendární dirigent Václav Talich, režisérem byl Jindřich Honzl. Libreto vychází ze známé a často uváděné divadelní hry Georgese Neveuxe Juliette ou la Clé des songes. Dramatik dal přitom přednost právě nabídce Bohuslava Martinů, ačkoli zhudebnit jeho úspěšnou hru chtěl například také Kurt Weill.

V hlavní roli Michela se představí Jorge Garza a Luciano Mastro. Roli Julietty alternují Kateřina Kněžíková a Doubravka Součková. „Juliette je krásný, ale ve všech směrech nerealizovatelný Michelův sen. Beru ji jako velmi abstraktní osobu. To, jaká Juliette je, souvisí s tím, jak Michel sní. Je prostě jeho sen,“ říká o roli sopranistka Kateřina Kněžíková. „Mne oslovuje vždy hudba dobře propojená s textem. V Juliettě jsou krásná a zpěvná místa, ale také místa náročná, která souvisí s intonací – takové je třeba třetí dějství, které je ovšem mnohem náročnější pro mé mužské kolegy.”

Jakub Kettner (Muž s helmou), Ondřej Koplík (Komisař), Jan Šťáva (Muž v okně), Luciano Mastro (Michel), Kateřina Kněžíková (Juliette), Markéta Cukrová (Malý Arab), Ivana Pavlů (Obchodnice s ptáky), Magda Málková (Babička) a Petr Levíček (Úředník) Foto: M

Hudebně dílo nastudoval Jakub Klecker. „S Martinů operou Juliette jsem měl možnost se seznámit přesně před 10 lety. V roce 2009 jsem se jako druhý dirigent podílel na jejím uvedení v Brně. Již tehdy mne tato hudba okouzlila. Posluchače strhne barvitou a symfonickou instrumentací,“ netají obdiv k opeře hudební ředitel opery NDM Jakub Klecker, který v posledních letech od Bohuslava Martinů nastudoval i Ariadnu, operu-film Tři přání v NDM, Ženitbu v Brně nebo Hry o Marii, které se od sezóny 2014/2015 hrají v Národním divadle v Brně.

Přečtěte si rozhovor s režisérskou dvojicí SKUTR na stránkách časopisu Harmonie zde:

Nezapomínejme, že jsme ve snu. Duo SKUTR režíruje Juliettu
Vojtěch Babka

a nebo rozhovor Kateřinou Kněžíkovou na webu KlasikaPlus.cz:

Kateřina Kněžíková: Martinů hraje na mou vnitřní strunu
Veronika Paroulková