AKTUALITY

14
ÚT
KVĚTEN 2019


Hobojista Martin Daněk zvítězil s Martinů na soutěži Pražského jara

Český hobojista Martin Daněk si z letošní Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro odnáší první cenu. Porota jej určila jako vítěze po finálovém dni, v rámci kterého vystoupili poslední čtyři soutěžící 13. května ve Dvořákově síni s Koncertem pro hoboj a smyčcový orchestr a-moll Ralpha Vaughana Williamse a Koncertem pro hoboj a malý orchestr, H 353 Bohuslava Martinů v doprovodu Komorního orchestru Pražských symfoniků pod taktovkou Ondřeje Vrabce. Martin Daněk získal kromě 1. ceny i Cenu Nadace Bohuslava Martinů za nejlepší provedení skladby B. Martinů. 

Martin Daněk Foto: Pražské jaro

Martin Daněk studoval hoboj na Gymnáziu Jana Nerudy v Praze a poté na Hochschule für Musik „Hanns Eisler“ Berlin. Studium si doplnil řadou kurzů a také pobytem na konzervatoři v Lausanne. Byl členem orchestrů, jako jsou například Islandský symfonický orchestr, Bergenští filharmonici, Stavangerský symfonický orchestr, Symfonický orchestr Basilej, Finský rozhlasový symfonický orchestr a v tomto roce jej čeká angažmá v Lucernském symfonickém orchestru.

Koncert pro hoboj a malý orchestr, H 353 zkomponoval Bohuslav Martinů v roce 1955 v jihofrancouzské Nice. Martinů napsal tento Koncert pro mladého česko-australského hobojistu Jiřího Tancibudka, který v té době začínal mezinárodní kariéru. Tancibudek skladbu uvedl poprvé v roce 1956 se Sydney Symphony Orchestra.

Výsledky

1. cena – Martin Daněk, Česká republika
2. cena ex aequo – Gabriel Pidoux, Francie & Seongyung Yun, Korejská republika
3. cena – nebyla udělena

Čestné uznání poroty 1. stupně získal Shota Takahashi z Japonska.

Záznam Českého rozhlasu z finále můžete zhlédnout zde: