AKTUALITY

15
NE
ZÁŘÍ 2019


Řecké pašije zahájily sezónu v Leedsu

Opera North v Leedsu zahájila svou sezónu uvedením opery Řecké pašije Bohuslava Martinů. Inscenace první verze opery, na které se podíleli dirigent Garry Walker a režisér Christopher Alden, zde měla premiéru 14. září. 

Foto: Tristram Kenton

Bohuslav Martinů začal komponovat jedno ze svých nejhlubších děl v roce 1956 podle románu řeckého spisovatele Nikose Kazantzakise. Po dokončení operu nabídnul k provedení Královské opeře Covent Garden, nakonec měla - značně pozměněná verze - premiéru až po smrti skladatele v roce 1961 v Curychu. Původní operu zrekonstruoval o téměř čtyřicet let později Aleš Březina, díky němuž měla první verze premiéru před 20 lety na festivalu v Bregenzi. 

Martinů opera, obsahující silné humanistické poselství, se odehrává ve vesnici, do které před válkou prchají obyvatelé jiné vesnice, snažící se zachránit. Tento příběh nedobrovolného odchodu z domova je v době neustávající uprchlické krize stále více aktuální. “Je docela vzácné, že se pustíte do díla, které rezonuje tak daleko za hranice operního domu. Toto dílo ale přesahuje i samotnou hudbu a divadlo,” říká představitel Manolia Nicky Spence.

“V době, kdy je slovo „relevance“ v souvislosti s touto operou používáno příliš často, si Martinů tuto značku opravdu zaslouží a je to zásluha Aldenova, jeho obsazení a produkčního týmu, že tyto Řecké pašije splnily svůj záměr.” Mark Pullinger / Bachtrack

“Opera North v Leedsu na severovýchodě Anglie nastudovala Řecké pašije Bohuslava Martinů. Rozhodně ne jako jakýsi hudební objev, ale naprosto naplno jako dílo, které hovoří k dnešku, jako až překvapivě sdělné hudební divadlo s nadčasovým poselstvím. (…) Sobotní premiéra v Theatre and Opera House v Leedsu se stala v prvním i v dalších plánech - ať už díky režisérovi Christopheru Aldenovi, nebo díky hudebnímu nastudování Garryho Walkera a výborným sólistům – živým, zdařilým a působivým představením.” Petr Veber / KlasikaPlus.cz

Představení:

14. září 2019, 19:30 - premiéra
21. září 2019, 19:30
27. září 2019, 19:30
19. října 2019, 19:30
2. listopadu 2019, 19:30
9. listopadu 2019, 19:30 
16. listopadu 2019, 19:30