AKTUALITY

19
ČT
PROSINEC 2019


Bohuslav Martinů na jubilejním 75. ročníku Pražského jara

V květnu roku 2020 začne jubilejní 75. ročník festivalu Pražské jaro, kdy jej 7. května 2020 zahájí Berlínští filharmonikové pod vedením svého nového šéfdirigenta Kirilla Petrenka. Celkově nabídne festival 53 koncertů klasické hudby, mezi kterými bude mít svoje také hudba Bohuslava Martinů, jehož skladby zazní na koncertech PKF - Prague Philharmonia (Toccata e due canzoni) a Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK (La Bagarre).

„K tomuto jubileu jsme připravili silný program, který navazuje na to nejlepší z jedinečné tradice, zároveň však žije současností a v mnohých ohledech udává směr koncertní dramaturgie let následujících,“ říká ředitel festivalu Roman Bělor. „Program jubilejního ročníku přinese 53 koncertů široké palety klasické hudby – na své si přijdou milovníci velkého orchestrálního zvuku i příznivci komorní hudby. V premiéře zazní celá řada nových skladeb a bohatou nabídkou budou potěšeni i ti, kteří se zaujetím sledují nejnovější trendy poučené interpretace hudby minulých epoch.“

Berlínští filharmonikové se postarají o zahájení festivalu, na program závěrečného koncertu se v rámci oslav 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena vrací jeho Devátá symfonie s „Ódou na radost“ v podání České filharmonie.

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK pod vedením Petera Oundijana uvede 25. května 2020 v Obecním domě Vřavu (La Bagarre), H 155 Bohuslava Martinů z roku 1926. „La Bagarre (Vřava) je nabita atmosférou pohybu, elánu, vřavy, návalu. Je to pohyb velkých mas v nekontrolovatelném, násilném běhu. /…/ Je to bulvár, stadión, masa, množství, které je v deliriu a oblečené jako jediné tělo. Je to chaos, v němž panují všechny pocity nadšení, boje, radosti, smutku, údivu. Je to chaos, ovládnutý společným citem, neviditelným svazkem, který tlačí všechno kupředu, který hněte množství masy do jediného prvku, plného neočekávaných, nekontrolovatelných událostí,“ napsal o skladbě Martinů v programu ke světové premiéře.

O čtyři dny později, 29. května, provede orchestr PKF - Prague Philharmonia s dirigentem Jiřím Rožněm v Rudolfinu Martinů skladbu Toccata e due canzoni, H 311, která vznikla roku 1946 na objednávku Basilejského komorního orchestru.

K jubilejnímu ročníku si festival nadělil dárek v podobě CD s archivními záznamy koncertů z prvních ročníků festivalu, které pocházejí z archivu Českého rozhlasu. Na CD se také nachází unikátní nahrávka z roku 1946 české premiéry Symfonie č. 1, H 289 Bohuslava Martinů, kterou v Rudolfinu provedla Česká filharmonie pod vedením dirigenta Charlese Muncha. Nahrávka je dostupná na webu Radioservisu zde.