AKTUALITY

10
LEDEN 2020


Poslední číslo Martinů Revue roku 2019

Vychází poslední číslo časopisu Martinů Revue roku 2019. Co v něm najdete? Například recenze oper Řecké pašije v Leedsu a Hry o Marii v Bremerhavenu, vzpomínky na klavíristu Rudolfa Firkušného a patrona umění Paula Sachera, nebo první díl textů Bohuslava Martinů o jeho životě v období druhé světové války. S novým číslem vychází také album z festivalu Dny Bohuslava Martinů (ročníky 2017 a 2018). Celý obsah naleznete zde

Památku klavíristy Rudolfa Firkušného, který zemřel před 25 lety v roce 1994, připomíná recenze nově vydané a rozšířené knihy “A Tribute to Rudolf Firkušný 1912–1994: Protege of Leoš Janáček and lifelong friend of Bohuslav Martinů”. Editorem je Richard Beith, dlouholetý člen Dvořák Society, který náhle zemřel v řijnu minulého roku. Památce Firkušného bude věnován i nový svazek Souborného vydání díla Martinů (Inkantace. Koncert pro klavír a orchestr č. 4 a Fantasia concertante. Koncert pro klavír a orchestr č. 5), který připravuje Institut Bohuslava Martinů.

K příležitosti 60. výročí úmrtí Bohuslava Martinů (1890 - 1959), respektive 130. výročí od jeho narození, připravila Martinů Revue sérii textů napsaných samotným Martinů. V posledním díle roku 2019 se můžete dočíst o zkušenostech českého skladatele z válečných let 1938 - 1945. Martinů Revue připomíná v článku Aleše Březiny také osobnost Paula Sachera, patrona umění 20. století, mecenáše a osobního přítele Bohuslava Martinů, který zemřel před dvěma dekádami v roce 1999.

Na stránkách Martinů Revue naleznete recenzi Petra Vebera k zářijové inscenaci opery Řecké pašije z Opera North v Leedsu, kde připravili první verzi opery. “Premiéra v Theatre and Opera House v Leedsu se stala v prvním i v dalších plánech - ať už díky režisérovi Christopheru Aldenovi, nebo díky hudebnímu nastudování Garryho Walkera a výborným sólistům – živým, zdařilým a působivým představením,” píše Petr Veber z webu KlasikaPlus.cz. K dalšímu opernímu představení se vracejí i recenze k červnovým Hrám o Marii v německém Bremerhavenu od Nordsee-Zeitung, Deutschlandfunk Kultur a Die Deutsche Bühne.

Objednávejte nové číslo Martinů Revue a získejte k němu i CD z festivalu Dny Bohuslava Martinů (2017 - 2018), doplněné o unikátní historické nahrávky.