AKTUALITY

01
ÚT
ČERVEN 2021


Studenti JAMU provedli Hlas lesa a Veselohru na mostě

Studenti operního zpěvu na hudební fakultě JAMU v Brně nastudovali dvě jednoaktové opery Bohuslava Martinů. Premiéry proběhly z důvodu vládních opatření bez diváků, záznam z Divadla na Orlí je do konce června k dispozici ke zhlédnutí na YouTube kanálu brněnské akademie.

Absolventské představení zpěváků mělo původně proběhnout již v březnu, ale situace dovolila nazkoušení až v květnu. Plánovaný orchestr byl nahrazen klavírním doprovodem, kterého se ujala Helena Fialová. Se zpěváky inscenaci hudebně nastudoval dirigent Filip Urban. Hlas lesa režírovala Jana Tajovská Krajčovičová, Veselohru na mostě Kateřina Křivánková. Obě krátké opery jsou původně určeny pro rozhlas, brněnská inscenace je však scénická, se scénografií Terezy Jančové a kostýmy Adély Beranové. V hlavních rolích se představili absolventi Ondřej Líňa, Tomáš Jeřábek, Hana Boháčková, Zuzana Čurmová a mnozí další.

První ze tří nahraných představení ke shlédnutí zde 

Bohuslav Martinů napsal obě jednoaktové opery v roce 1935 na objednávku Československého rozhlasu. Hlas lesa H. 243 na libreto Vítězslava Nezvala vypráví zamotaný příběh lásky Myslivečka a Nevěsty, kteří v „lese příšernějším než kostlivec“ narazí na tlupu loupežníků. K Veselohře na mostě H. 247 si skladatel napsal libreto sám na motivy frašky Václava Klimenta Klicpery. Situační komedie o skupince postav uvězněných na mostě mezi dvěma znepřátelenými armádami pracuje s prvky italské commedia dell’arte, podobně jako Martinů pozdní opera Mirandolina H. 346.

Obsazení Veselohry na mostě, foto Marek Olbrzymek

Na stránkách divadla jsou k dispozici videozáznamy třech obsazení, stejně jako program inscenace. Záznamy jsou k dispozici do 30. 6. 2021.