AKTUALITY

01
NE
SRPEN 2021


Prohlédněte si fotoprojekt Martinů v Americe, součást výstavy Czenglishman v New Yorku

Výstava Czenglishman v New Yorku je po celé léto k vidění v prostorách Českého centra New York. Výstavu připravilo centrum v rámci cyklu programů 2021 – Rok Martinů v Americe ve spolupráci s Institutem Bohuslava Martinů v Praze. Zachycuje významné americké období skladatelova života (1941–1953 a krátce také 1956). Nedílnou součástí výstavy je soubor fotografií Martinů v Americe, který na jaře 2021 připravila česká fotografka žijící v New Yorku Kateřina Dvořáková Manková. Fotoprojekt je k dispozici také online.

První část fotografií

Druhá část fotografií

Liberty Island, foto Kateřina Dvořáková Manková

Česká fotografka žijící v New Yorku Kateřina Dvořáková Manková přijala na jaře roku 2021 výzvu zachytit během několika týdnů před zahájením výstavy o Bohuslavu Martinů v Bohemian National Hall na Manhattanu místa na východním pobřeží, kam právě z New Yorku český skladatel během svého amerického působení jezdil a kde vznikala jeho významná díla. Výstava realizovaná s významným přispěním Institutu Bohuslava Martinů v Praze přibližuje dnešní atmosféru těchto míst, která jsou již dnes sice jiná, ale přesto pomáhají pochopit emocionální kontext, kterým hudebního skladatele obklopovala. Fotografka svou zkušenost přibližuje: „Návštěva míst, kde Bohuslav Martinů učil, a nebo kde byla představena jeho díla mě naprosto dojímala. Všude je cítit obrovská práce a její ocenění. Bohuslav Martinů rozhodně zanechal v USA viditelnou stopu.“

Carnegie Hall, foto Kateřina Dvořáková Manková

Na webu www.czechcenter.com najdete také nové originální nahrávky a hudební kurzy v podání českých a amerických interpretů.