AKTUALITY

24
ZÁŘÍ 2021


Večer s Bohuslavem Martinů na festivalu Zlatá Praha

Mezinárodní festival Zlatá Praha uvede v premiéře hraný dokument o Bohuslavu Martinů z produkce České televize. Na slavnostním večeru 24. září 2021 bude promítána také ukázka z chystaného cyklu nahrávek symfonií B. Martinů, o kterých v dokumentu vedou dialog dirigent Jakub Hrůša a muzikolog a ředitel Institutu BM Aleš Březina.

Více informací na stránkách Zlaté Prahy

Tereza Hofová v roli Charlotte Martinů (foto Jakub Sommer)


Program:
19:30-20:00 Šest symfonií Bohuslava Martinů

Ukázka z koprodukčního cyklu symfonií Bohuslava Martinů s publicistickými vstupy dirigenta Jakuba Hrůši a muzikologa Aleše Březiny.

20:00 - 21:30 Můj život s Bohuslavem Martinů 

Slavnostní premiéra hraného dokumentu, který za přispění dvou vypravěčů provází diváka životem a dílem geniálního českého skladatele.

Můj život s Bohuslavem Martinů je moderně natočený hraný dokument, který za přispění dvou vypravěčů provází diváka životem a dílem geniálního českého skladatele. Snímek se částečně opírá o stejnojmennou knihu, kterou napsala jeho žena Charlotte. Její vzpomínky přináší blízký pohled portrétovaného hrdiny a zároveň dávají filmu lidský rozměr. Druhým vypravěčem příběhu je Bohuslavův přítel a životopisec Miloš Šafránek, který se nešťastně zapletl s STB..

Film za pomoci kvazidokumentárních výpovědí, rekonstruovaných scén a reálných filmových archivů přibližuje nejen hudbu velkého skladatele, ale také jeho osobní život, názory, pocity a postoje. Tvůrci natáčeli nejenom ve filmových ateliérech, ale také v Národním divadle, Poličce či na Azurovém pobřeží.

REALIZAČNÍ ŠTÁB
Námět: Jiří Hubač
Režie: Jakub Sommer
Scénář: Lukáš Csicsely, Jakub Sommer
Dramaturgie: Radim Smetana
Kamera: Viktor Smutný
Architekt: Jan Vlček
Kostýmní výtvarnice: Simona Rybáková
Masky: Iveta Huptychová
Kreativní producent: Jiří Hubač
Výkonný producent: Kateřina Kovářová
Vedoucí produkce: Jan Rolínek

HERECKÉ OBSAZENÍ
Martinů: Petr Stach
Charlotte: Tereza Hofová
Šafránek: Ondřej Kavan
Múza: Anna Fialová
a další