AKTUALITY

01
PO
LISTOPAD 2021


Guarneri Trio Prague vystoupí na podporu Institutu Bohuslava Martinů

Na sedmém benefičním koncertu na podporu činnosti Institutu Bohuslava Martinů vystoupí Guarneri Trio Prague. Koncert se uskuteční ve čtvrtek 11. listopadu v Profesním domě na Malostranském náměstí v Praze a zazní na něm skladby D. Šostakoviče, L. Fišera a samozřejmě i B. Martinů.

Guarneri Trio Prague patří ke světové špičce klavírních trií. Již třicet pět let vystupuje ve stálém obsazení Čeněk Pavlík housle, Marek Jerie violoncello a Ivan Klánský klavír. Ve čtvrtek 11. listopadu v 19:30 se představí v Profesním domě na benefičním koncertu Institutu Bohuslava Martinů. Zahraje Trio č. 2 e moll Dmitrije Šostakoviče, Trio pro housle, violoncello a klavír Luboše Fišera a „pastýřské“ trio Bergerettes Bohuslava Martinů. Na koncert zve violoncellista Marek Jerie: „Institut Bohuslava Martinů je velmi důležitý pro šíření slávy tohoto českého skladatele. Martinů je nezaměnitelný, on píše ve 20. století hudbu veselou a radostnou, aniž by ztratil její filozofickou hloubku. Těšíme se na Vás, že přijdete a že krásnou a záslužnou činnost Institutu Martinů podpoříte.“

Institut Bohuslava Martinů se už čtvrt století věnuje muzikologickému výzkumu a propagaci díla Bohuslava Martinů. Jeho nejdůležitějším projektem je Souborné kritické vydání díla B. Martinů. Skladatelovy skladby v něm vycházejí ve verzi „poslední ruky“, která zohledňuje všechny dochované prameny jako jsou rukopisné partitury, jejich dobové reprodukce se zanáškami autora či prvních interpretů nebo korespondence. Jednotlivé svazky vycházejí od roku 2015, první z nich získal ocenění Best Edition Award a dočkal se skvělých recenzí v předních odborných časopisech doma i v zahraničí (časopis NOTES ho označil za ukázkový příklad svého druhu – „a model of its kind“). V loňském roce projekt obdržel Cenu předsedkyně Grantové agentury ČR, kterou získalo pět řešitelů nejlepších projektů základního výzkumu. Edice vychází v české a anglické jazykové verzi a k jejím subskribentům patří renomované zahraniční univerzity a knihovny. „V letošním roce jsme z pověření Nadace B. Martinů připravili k vydání ve významném světovém vydavatelství Bärenreiter již desátý svazek, obsahující skvostnou komorní operu Ariadna“, doplňuje ředitel Institutu Martinů Aleš Březina.

Finančním garantem projektu je Nadace Bohuslava Martinů. Projekt však potrvá řadu desetiletí a jeho kompletní financování překračuje možnosti Nadace. Institut proto již posedmé pořádá benefiční koncert a mj. plánuje umožnit „adopci“ jednotlivých svazků souborného vydání. Kontaktní adresa pro zájemce o jakýkoliv druh podpory je email benefice@martinu.cz.

Vedle práce na souborném vydání se zaměstnanci Institutu věnují publikační činnosti a poskytují konzultace pro aktivity spojené s Bohuslavem Martinů. V posledním roce se tak Institut podílel na přípravě výstavy Slavní čeští skladateléNárodním muzeu, ke které také Aleš Březina napsal kapitolu o Martinů do výstavního katalogu. Dalším významným počinem, na kterém se Institut podílel jako odborný poradce, je film České televize a režiséra Jakuba Sommera Můj život s Bohuslavem Martinů, který bude 30. listopadu vysílat ČT2. V letošním roce též ve spolupráci s Institutem vyšly dvě nové knihy, eseje Hrůša o/on Martinů z pera dirigenta Jakuba Hrůši a antologie textů z 20 let vydávání časopisu Martinů Revue.

Více informací o benefičním koncertu 11. listopadu zde.