AKTUALITY

30
ČT
PROSINEC 2021


Martinů Loutky v audiovizuálním projektu souboru Baderna Moderna

Projekt Od dvojčat Harlekýna a Kolombíny po ozvěny v Pierotovi je debutem ansámblu Baderna Moderna, souboru brazilských klasických hudebníků zaměřeném na současnou hudbu. Hudební a narativní dílo je založeno na Loutkách, souboru klavírních skladeb B. Martinů. Brazilská novinářka Claudia Piccazio napsala pro projekt příběh inspirovaný Martinů hudbou.

Loutky pro sólový klavír jsou volně inspirovány žánrem Commedia dell’Arte a silnou českou tradicí loutkového divadla. Dílo je rozděleno do třech knih, I (H 137), II (H 116) a III (H 92), a obsahuje 14 skladeb. Soubor Baderna Moderna je aranžoval do neobvyklého obsazení houslí, bas/klarinetu, bicích a akordeonu. Nová aranž je ve zvuku méně „klasická“ a zvýrazňuje poetičnost původních skladeb, zní současněji a „brazilštěji“.

Současný aspekt projektu Od dvojčat Harlekýna a Kolombíny po ozvěny v Pierotovi nespočívá pouze v reinterpretaci Martinů díla, ale také v příběhu vytvořeném speciálně pro tento projekt. Scénář byl napsán Cladií Piccazio a byl v roce 2020 oceněn cenou Aldir Blanc pro kulturní projekty v São Paulo. Přináší nový pohled na hlavní postavy Commedie dell'Arte: Harlekýna, Kolombínu a Pierota, a jemně reflektuje mezilidské vztahy.

Audiovizuální záznam interpretace souboru Baderna Moderna hrají: Helena Piccazio (housle), Thiago Lamattina (bicí), Diogo Maia (klarinet a basklarinet), Braulio Vidile (akordeon). Vypravěčem je herec Jonathas Joba. Záznam, mixáž a editing provedl hudebník Felipe Senna ve studiu Ninho do Corvo.