AKTUALITY

29
DUBEN 2022


Kateřina Kněžíková získala prestižní cenu BBC Music Magazine

Česká sopranistka Kateřina Kněžíková získala ve čtvrtek 28. 4. v Londýně prestižní cenu BBC Music Magazine Awards, která se udílí za klasickou hudbu. Se svým albem Phidylé vyhrála v kategorii "Vocal". Ocenění je druhou nejvýznamnější hudební britskou cenou v oblasti vážné hudby po "Oscarech klasické hudby", které udílí měsíčník Gramophone.

"Skvělé album Phidylé dává vyniknout úchvatnému tónu jejího hlasu ve skladbách doprovázených orchestrem," napsal časopis BBC Music Magazine. Sólistka Národního divadla Kněžíková natočila nahrávku Phidylé pod taktovkou Roberta Jindry a za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava u společnosti Supraphon.

Album, které s velkým ohlasem u kritiků vyšlo v květnu loňského roku, obsahuje orchestrální písně z cyklu Kouzelné noci Bohuslava Martinů a také písně Henriho Duparce, Maurice Ravela a Karola Szymanowského. Hlavní cenu večera - nahrávku roku - si odnesl rusko-německý klavírista Igor Levit za své album "On DSCH", které spojuje díla Dmitrije Šostakoviče a skotského skladatele Ronalda Stevensona. Kateřina Kněžíková mimojiné v roce 2019 ztvárnila titulní roli v Martinů opeře Juliette, kterou uvedlo Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, a za níž získala divadelní cenu Thalie. 

Ceny BBC Music Magazine Awards se udělují od roku 2006. O výhercích v hlavních kategoriích rozhoduje veřejné hlasování, mimo to se uděluje také řada zvláštních cen poroty. Ceny za letošní 16. ročník byly vyhlášeny v londýnské koncertní síni Kings Place.

V dubnu 2017 získala cenu britského časopisu BBC Music Magazine v kategorii komorní hudby kompletní nahrávka klavírních trií Bohuslava Martinů v podání Smetanova tria. Tuto cenu získalo Smetanovo trio podruhé po deseti letech. V roce 2007 k němu putovala cena rovněž v kategorii komorní hudby za nahrávky klavírních trií Antonína Dvořáka. V témže roce bylo oceněno také Kvarteto Pavla Haase, a to jako objev roku.

V roce 2020 získal cenu český klavírista Ivo Kahánek v kategorii koncertní hudby za album klavírních koncertů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů. Album nahrál o rok dříve spolu s Bamberskými symfoniky pod vedením dirigenta Jakuba Hrůši pro Supraphon. Hrůša se podílel také na nahrávce, která byla letos nominována v kategorii "Concerto".

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ceska-sopranistka-knezikova-ziskala-prestizni-cenu-bbc-music-magazine-awards/2198999

Video z vyhlášení cen: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ceska-sopranistka-knezikova-ziskala-prestizni-cenu-bbc-music-magazine-awards/2198999