AKTUALITY

04
ÚT
ČERVENEC 2023


Prestižní německé hudební ceny získali Jakub Hrůša i cembalista Esfahani

Ceny Opus Klassik jsou v oboru klasické hudby považovány za jedny z nejprestižnějších ocenění. Jejich udělování je spojeno s pečlivým výběrem odborné poroty, která bere v potaz nejen nahrávky dostupné na německém trhu, ale také ohlasy v odborných periodikách. Letos ceny Opus Klassik putují také do Čech. Mezi oceněnými jsou dirigent Jakub Hrůša a cembalista Mahan Esfahani.

Foto: Markus Nass pro OPUS KLASSIK

Dirigent Jakub Hrůša byl oceněn v kategorii Dirigent roku za jeho nahrávku hudby Hanse Rotta, Gustava Mahlera a Antona Brucknera, kterou nahrál s Bamberskými symfoniky.

Jakub Hrůša Foto: Andreas Herzau

Mahan Esfahani, cembalista íránsko-amerického původu, který momentálně žije v Česku, se stal vítězem v kategorii nahrávka roku. Esfahani, žák slavné Zuzany Růžičkové, získal ocenění za svou nahrávku cembalových koncertů Bohuslava Martinů, Hanse Krásy a Viktora Kalabise, kterou nahrál společně se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu pod vedením Alexandra Liebreicha.

Slavnostní předání cen Opus Klassik proběhne 8. října v Berlíně, kde se sejdou všichni laureáti, aby převzali své zasloužené sošky.

Přejeme Jakubu Hrůšovi, Mahanu Esfahanimu a všem dalším vítězům Opus Klassik mnoho dalších uměleckých úspěchů a nezapomenutelných hudebních zážitků.