AKTUALITY

17
NE
ZÁŘÍ 2023


Výstava šatů Magdaleny Kožené

18. května 2023 – 17. září. 2023
Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze

Daniela Flejšarová – Magdalena Kožená. Koncert pro dva smysly

Už jen do 17. září je možné navštívit výstavu "Daniela Flejšarová – Magdalena Kožená. Koncert pro dva smysly", na které jsou vystaveny i šaty pro provedení Tří fragmentů z Julietty z roku 2008. 

Koncem minulého roku mezzosopranistka Magdalena Kožená učinila velkorysou nabídku Uměleckoprůmyslovému museu v Praze. Po konzultaci s oděvní výtvarnicí Danielou Flejšarovou, jež pro ni téměř třicet let navrhuje modely pro světová koncertní pódia, se rozhodla některé z nich věnovat do muzejních textilních sbírek. Pro UPM se tak otevřela nečekaná možnost výrazně obohatit stávající sbírky historických i současných oděvů.

Na výstavě, která tento dar provází, je čtrnáct modelů, z toho pět, které obohatí sbírky muzea, a také vzácné zápůjčky. K vidění jsou například svatební šaty z roku 2008, v nichž se Magdalena Kožená vdávala na zámku v Náměšti nad Oslavou a také zpívala Juliettu od Bohuslava Martinů v Rudolfinu, nápaditý kalhotový komplet z roku 2002, těhotenské šaty z roku 2005, šaty Flamenco z roku 2017 s šestimetrovou vlečkou i jeden z nejnovějších společných počinů, šaty Bertolt Brecht, které měly premiéru v loňském roce v Londýně. Všechny modely doprovázejí společné vzpomínky návrhářky i pěvkyně, výstavou zní úryvky z Mozartových skladeb v podání a výběru Magdaleny Kožené.

„Nebývá časté, aby setkání dvou tvůrčích osobností z odlišných oborů zrodilo souznění a mnohaletou vzájemně obohacující spolupráci,“ řekla Konstantina Hlaváčková, kurátorka sbírky módy i této výstavy.  „Spojuje je úsilí o dokonalý umělecký a estetický zážitek: výjimečný hlas a výjimečný oděv, jednoduše řečeno – koncert pro dva smysly. Milovníci koncertních vystoupení Magdaleny Kožené už se samozřejmostí očekávají její nápaditou vizuální prezentaci. Není to pouze scénický kostým, ale i výjimečný oděv, citlivě odpovídající obsahu hudebního díla a podtrhující osobnost zpěvačky.“

Více informací: https://www.upm.cz/koncert-pro-dva-smysly-z-navrharskeho-atelieru-na-koncertni-scenu-daniela-flejsarova-magdalena-kozena/

Foto Ondřej Kocourek