AKTUALITY

17
ST
LEDEN 2018


Vyšlo třetí číslo Martinů Revue roku 2017

Vychází třetí číslo časopisu Martinů Revue roku 2017. Jako vždy přináší aktuality, recenze a rozhovory s osobnostmi spojené se jménem Bohuslava Martinů, ale i informace o nových publikacích a čerstvě vydaných albech s jeho hudbou. 

Aktuální číslo Martinů Revue obsahuje vzpomínku na dvě významné osobnosti českého kulturního života, profesorku Zuzanu Růžičkovou a profesora Václava Riedlbaucha, kteří zemřeli na podzim minulého roku a za svůj život se podstatně zasloužili o propagaci díla Bohuslava Martinů. Profesorka Růžičková nahrála například jeho Koncert pro cembalo a malý orchestr, H 246. Její manžel Viktor Kalabis byl dlouholetým předsedou správní rady Nadace Bohuslava Martinů a stál u vzniku Institutu Bohuslava Martinů. Profesor Riedlbauch byl až do své smrti ředitelem Nadace Bohuslava Martinů a v posledních letech například prosadil dramaturgickou proměnu festivalu Dny Bohuslava Martinů či nová uvádění Martinů děl tuzemskými orchestry a sólisty.

Vycházející světová dirigentská hvězda a prezident International Martinů Circle Jakub Hrůša na uplynulých BBC Proms debutoval s českým programem, na kterém se objevila i Polní Mše, H 279 Bohuslava Martinů. Tento koncert, který se tematicky zaměřil na reformaci v českých zemích, připomíná Martinů Revue nadšenými recenzemi významných zahraničních serverů jako jsou například Opera Today, Bachtrack nebo Music OHM. Kromě recenzí přináší i přepis diskuze, která proběhla před koncertem za účasti Jakuba Hrůši s dalšími členy IMC a ředitelem Institutu Bohuslava Martinů Alešem Březinou. 

Právě Aleš Březina je hlavním editorem nově vydaného svazku Souborného vydání díla Bohuslava Martinů: Smyčcové kvartety č. 4 – 7, který byl vydán nakladatelstvím Bärenreiter a představen na benefičním koncertu na podporu Institutu Bohuslava Martinů v listopadu. Více informací o tomto v pořadí pátém svazku najdete v nově vydaném čísle.

V rámci Martinů Festu v Poličce měl minulý rok po 50 letech od prvního vysílání českou premiéru film BBC „Music of Exile“ o Martinů a jeho rodném městě. Při této příležitosti přináší Martinů Revue rozhovory s překladatelem a iniciátorem premiéry Janem Edlmanem, režisérem Antonym Wilkinsonem a producentem Brianem Largem.

Celý obsah aktuálního čísla najdete ZDE.

Na tomto odkaze pak můžete zjistit, jak aktuální číslo získat.