AKTUALITY

09
ÚT
ŘÍJEN 2018


Letošní festival Dny Bohuslava Martinů přinese do Prahy 11 špičkových koncertů

Letošní ročník festivalu Dny Bohuslava Martinů nabídne od 18. listopadu do 19. prosince jedenáct koncertů, na kterých vystoupí nejvýraznější postavy české, ale i světové hudební scény. Na festivalu zahrají například Petr Nouzovský s Plzeňskou filharmonií, Ivo Kahánek, Frank Peter Zimmermann a Česká filharmonie pod vedením Jakuba Hrůši, Wihan Quartet, Anna Paulová nebo Guarneri trio. K oslavám hudby Martinů se v rámci svých abonentních koncertů připojí také Český spolek pro komorní hudbu, Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Hudba Hradní stráže ČR. 

Bohuslav Martinů v Paříži (1932) Foto Silvestr Hippmann

Festival se dlouhodobě zaměřuje na Martinů jako klasika světové hudby 20. století, představuje ale i skladby dalších významných skladatelů a pravidelně uvádí premiéry děl českých autorů. „Osobnost skladatelské veličiny Bohuslava Martinů je vnímána v celém světe. V tomto duchu je koncipována i dramaturgie festivalu, který představuje dílo českého autora v konfrontaci s jeho evropskými a zámořskými vrstevníky a nástupci. Nejde tedy o festival monotématický, ale o prezentaci světové hudby s výrazným českým zastoupením,“ uvedl ředitel Nadace Bohuslava Martinů a dramaturg festivalu prof. Jiří Hlaváč. 

24. ročník festivalu má za cíl přilákat posluchače na špičkové soubory a umělce, proto Nadace Bohuslava Martinů sama organizuje sedm koncertů a další čtyři ve spolupráci se zavedenými pražskými institucemi. Prosincový program zahájí tradičně Kühnův dětský sbor kantátou Otvírání studánek, uvede i premiéry skladeb Josefa Marka a Slavomíra Hořínky. V rámci večera francouzských skladatelů 10. prosince přivítají Dny Bohuslava Martinů prvního klarinetistu Orchestre de Paris Philippe Berroda, který vystoupí spolu s klavíristou Ivo Kahánkem, hobojistkou Janou Kopicovou a vítězem Pražského jara fagotistou Janem Hudečkem.

Wihanovo kvarteto Zdroj upbeatclassical.co.uk

„Martinů největší síla není v rytmu, v synkopách, ale v poetičnosti a v melodičnosti, které jsou v něm nádherně zakódované. A jsem rád, že jsem se mohl jeho dílu věnovat, protože si myslím, že mu my, čeští interpreti, hodně dlužíme,“ přiblížil pro portál KlasikaPlus.cz svůj vztah k hudbě českého skladatele violoncellista Petr Nouzovský, který se na festivalu představí 12. prosince s dirigentem Chuheiem Iwasakim a Plzeňskou filharmonií. Spolu s ní byl Nouzovský na začátku letošního roku oceněn za album s kompletním dílem Martinů pro violoncello a orchestr, které odborná porota Classic Prague Awards označila jako album roku.

Na slavnostním večeru Nadace Bohuslava Martinů 14. prosince, na kterém vystoupí renomované Guarneri Trio, bude udělena Medaile Bohuslava Martinů dirigentovi Petru Vronskému za šíření skladatelova hudebního odkazu. Petr Vronský se o pár dní později sám představí v sále Pražské konzervatoře, kde spolu se Severočeskou filharmonií Teplice provede díla Antonína Dvořáka, Viléma Blodka a Václava Riedlbaucha. Od Bohuslava Martinů zazní Koncert pro housle, klavír a orchestr, ve kterém se představí Jiří Kollert a jeho syn Eduard.

25. listopadu proběhne na pražské HAMU koncert laureátů interpretační Soutěže Nadace Bohuslava Martinů, ve které v tomto roce soutěží posluchači českých a slovenských hudebních univerzit v oborech housle a komorní soubory s klavírem. Tato soutěž pomáhá od roku 1996 nadaným studentům vstoupit do koncertního života, mezi úspěšné laureáty minulých ročníků patří například umělci Roman Patočka, Václav Petr, Tomáš Jamník, Olga Šroubková nebo Anna Paulová. Právě vítězky minulého ročníku soutěže klarinetistka Anna Paulová a sopranistka Zdislava Bočková vystoupí 5. prosince v Sále Martinů s Martou Vaškovou a Wihanovým kvartetem.

Dny Bohuslava Martinů 2018 Foto Martin Divíšek

Festival nabídne tradičně také čtyři koncerty v rámci abonentních koncertů spolupořadatelů. Prvním takovým koncertem bude vystoupení Hudby Hradní stráže a Policie ČR, která ve svém programu nabízí třeba Polní mši Bohuslava Martinů nebo Hudbu pro Prahu Karla Husy. V rámci těchto koncertů vystoupí i dirigent Marek Šedivý a Symfonický orchestr Českého rozhlasu s předehrou k opeře Bludný Holanďan Richarda Wagnera, Šesti písněmi Arnolda Schönberga a Symfonií č. 6 Bohuslava Martinů. 

V den 129. výročí narození Martinů 8. prosince plánuje Český spolek pro komorní hudbu koncert, na kterém v Lichtenštejnském paláci vystoupí Wihanovo kvarteto a klavírista Martin Kasík. Festival zakončí 19. prosince v Rudolfinu koncert České filharmonie, která pod vedením Jakuba Hrůši uvede skladby Antonína Dvořáka, Arthura Honnegera, Jiřího Temla a společně se světovou hvězdou Frankem Peterem Zimmermannem provede Martinů Koncert pro housle a orchestr č. 1.

Vstupenky můžete zakoupit přes GoOut.net

V kamenné prodejně
Freshlabels Backpack Store 
Panská 1308/9, 110 00 Nové Město 
pondělí - neděle 10–20 

Nebo před koncertem na místě.

Celý program festivalu najdete zde.