AKTUALITY

06
ST
ÚNOR 2019


Bohuslav Matoušek slaví sedmdesátiny souborným dílem Bohuslava Martinů pro housle a orchestr

Významnému českému houslistovi Bohuslavu Matouškovi vychází v těchto dnech u londýnského vydavatelství Hyperion Records komplet čtyř CD se souborným dílem pro koncertantní housle a orchestr z pera českého skladatele Bohuslava Martinů. Nahrávky vznikly za doprovodu České filharmonie a pod taktovkou dirigenta Christophera Hogwooda.

Historie tohoto výjimečného projektu, jehož protagonistou, interpretem i producentem se stal český houslista Bohuslav Matoušek, začíná v letech 2002–2005. První CD ze série vydal Supraphon v roce 2002 a nahrávka získala již tehdy cenu časopisu Harmonie jako nejlepší česká nahrávka roku. Později se celého kompletu ujalo jedno z největších světových vydavatelství Hyperion Records v Londýně, které jej v průběhu let 2007 a 2008 vydalo jako čtyři jednotlivá CD. Všechna čtyři CD byla hodnocena světovými kritiky v superlativech a získala mnoho významných mezinárodních ohlasů (např. Gramphone Choice). Na nahrávkách spolupracoval i slavný dirigent a muzikolog Christopher Hogwood, který soustavně uváděl hudbu Martinů a kromě toho byl i členem ediční rady Souborného vydání díla B. Martinů a v posledních letech svého života připravoval 7. svazek s Martinů Čtyřkoncerty, který vyšel v minulém roce.

„Velmi doporučeno“ (Gramophone)

"Christopher Hogwood a Bohuslav Matoušek jsou s tímto repertoárem jako doma, o čemž svědčí množství interpretačních detailů. Co je ale nanejvýš působivé, je jejich nadhled a vyjádření toho, kam svou hudbou Martinů míří. (…)  V této čisté nahrávce je mnoho skvělého“ (BBC Music Magazine)

Z vydaných CD se prodalo po celém světě již přes 19.000 kusů, což je u desky s klasickou hudbou číslo nebývalé. Hyperion vydává 1. února 2019 u příležitosti oslav 60. výročí úmrtí Bohuslava Martinů a letošního životního jubilea Bohuslava Matouška celý komplet znovu jako uzavřený celek čtyř CD v jednom obalu, což je pro nahraný komplet a jeho mezinárodní význam výrazné zhodnocení. Na vydání původních nahrávek a nynější reedici se významně podílela i Nadace Bohuslava Martinů.

Nahrávku si můžete poslechnout na webu společnosti Hyperion Records zde.